Τα Είδη Μουσικής & ο Ρόλος του Ραδιοφώνου

Τα Είδη Μουσικής & ο Ρόλος του Ραδιοφώνου

Στην μουσική βιομηχανία τα είδη μουσικής είναι πολλά. Λογικό είναι επομένως και στο ραδιόφωνο να υπάρχει ποικιλία ραδιοφωνικών σταθμών. Θεωρείται απαραίτητος ο διαχωρισμός των ραδιοφωνικών σταθμών, ανάλογα με το είδος μουσικής που εκπροσωπούν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, έτσι ώστε να καλύπτουν κάθε ακροατή.

Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι σταθμοί κατακλύζουν τις συχνότητες των FM. Το κοινό στοιχείο τους αποτελεί το είδος της μουσικής που επιλέγουν να προωθήσουν. Για να δημιουργήσει κανείς ραδιοφωνικό σταθμό ακολουθεί άτυπα μια κουλτούρα.

Υπάρχουν σταθμοί που χαρακτηρίζονται από το είδος μουσικής που επιλέγουν να εκπέμπουν στο κοινό τους. Για παράδειγμα, η φιλοσοφία σταθμών με λαϊκά ακούσματα παραμένει ίδια. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και για τα άλλα είδη μουσικής. Οι μουσικοί παραγωγοί που εργάζονται σε αυτούς είναι συνήθως ταγμένοι στο είδος της μουσικής αυτής. Γι’ αυτό και τα σχόλιά τους στις εκπομπές είναι επηρεασμένα από την φιλοσοφία αυτή.

Δεν θεωρείται κατακριτέο το γεγονός της μουσικής ταυτότητας που επιλέγει ένας σταθμός. Ίσως να αποτελεί και σημαντικό γεγονός ο σταθμός να έχει ξεχωριστή ταυτότητα. Με βάση αυτή καταφέρνει να αποτυπωθεί στην μνήμη του ακροατή. Εάν ένας σταθμός καταφέρει να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους του ίδιου είδους τότε ανεβαίνει στην προτίμηση του κοινού. Σκεφτόμενοι ότι δεν υπάρχει εύκολα η δυνατότητα για παρθενογένεση τότε πάντα υπάρχει χώρος για όλους.

Ο λόγος ύπαρξης τόσων πολλών και διαφορετικών ραδιοσταθμών είναι σχετικά απλός και απόλυτα κατανοητός. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να ανήκουμε κάπου. Ειδικά όταν αυτή η ομάδα στην οποία ανήκουμε έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με εμάς. Συνεπώς, οι δεσμοί που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ακροατές συγκεκριμένων ραδιοφωνικών σταθμων είναι αρκετά στενοί.

Η αντιπαλότητα μεταξύ φανατικών οπαδών συγκεκριμένων ειδών μουσικής είναι επίσης συχνό φαινόμενο. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο ορισμένα μουσικά ακούσματα πολλές φορές γίνονται η αιτία για σοβαρούς διαπληκτισμούς. Και δυστυχώς εκεί που οι μουσική θα έπρεπε να ενώνει, παρουσιάζεται να διαχωρίζει. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που υπάρχουν θύματα βίας.

Θα έπρεπε να γίνει κατανοητό ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει το δικαίωμα της επιλογής. Η επιλογή του δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την επιλογή της μάζας. Και φυσικά δεν είναι απαραίτητο η επιλογή του να αρέσει σε όλους.

Η μουσική θα έπρεπε να γεμίζει με αγάπη τους ανθρώπους, καθώς και η μοναδικότητα των ειδών μουσικής θα έπρεπε να αποτελεί σημείο ουσιαστικής συζήτησης. Είναι ένα κομμάτι τέχνης, το οποίο απαιτεί τον σεβασμό όλων είτε μας εκφράζει είτε όχι ως είδος. Και το ραδιόφωνο είναι το όχημα που επιβιβάζει όλα αυτά τα είδη και τους δίνει το δικαίωμα στο να ακουστούν.

Σε σχέση με τη δημοτικότητα των σταθμών, αυτή καθορίζεται από το κοινό που προσελκύουν. Συνήθως ξεχωρίζουν οι σταθμοί, οι οποίοι δίνουν χώρο σε νέα ακούσματα και ενημερώνουν για τα νέα στη μουσική βιομηχανία.

Το ραδιόφωνο έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ευρεία αποδοχή διαφόρων ειδών μουσικής. Θα πρέπει να υπάρχει η ποικιλία στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, έτσι ώστε να μπορούν μέσα από αυτούς να ακούγονται και είδη μουσικής όχι τόσο διαδεδομένα στο ευρύ κοινό.